Ο Δημοφών - Ιστορικά Πρόσωπα

Δημοφών ο Ελευσίνιος

Ο Δημοφών ήταν μυθικός γιος του βασιλιά της Ελευσίνας Κελεού και της Μετανείρας. Τον Δημοφώντα ανέθρεψε η θεά Δήμητρα, η οποία μεταμορφωμένη σε γριά υπηρετούσε στο ανάκτορο του Κελεού. Η Δήμητρα έτρεφε τον Δημοφώντα με αμβροσία και τη νύχτα τον έκαιγε στη φωτιά για να τον καταστήσει αθάνατο, ως ανταπόδοση για τη φιλοξενία της από τον Κελεό. Αλλά κάποιο βράδι η Μετάνειρα είδε το παιδί της στη φωτιά και υποχρέωσε τη Δήμητρα να σταματήσει τη δραστηριότητα αυτή. Κι έτσι ο Δημοφών παρέμεινε θνητός.

Δημοφών ο Θησέως

Ο Δημοφών ήταν μυθικός βασιλιάς των Αθηνών, γιος του Θησέως και της Φαίδρας (κατά τον Διόδωρο, Δ΄62) ή, σύμφωνα με άλλους, της Αριάδνης ή της Αμαζόνας Αντιόπης (Πλουτάρχου «Θησεύς», 28). Μετά την εκδίωξη του Θησέα από τον Μενεσθέα, ο Δημοφών με τον αδελφό του Ακάμαντα πήγαν, σταλμένοι από τον πατέρα τους, στον Ελεφήνορα, μαζί με τον οποίο έλαβαν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο (Πλουτάρχου «Θησεύς», 35). Υπήρξαν δραστήριοι πολιορκητές της Τροίας και μάλιστα ήταν και οι δύο ανάμεσα σε αυτούς που κρύφθηκαν στο εσωτερικό του Δούρειου Ίππου συμμετέχοντας στο σχέδιο για την παραπλάνηση των Τρώων. Η ηθική ανταμοιβή τους ήρθε όταν αξιώθηκαν να ελευθερώσουν την ίδια τη γιαγιά τους, την Αίθρα, η οποία είχε ακολουθήσει την Ωραία Ελένη στην Τροία.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, τα δύο αδέλφια ανέβηκαν στον θρόνο, καθώς ο Μενεσθέας είχε σκοτωθεί στην Τροία. Κατά την επικρατήσασα παράδοση, ο Δημοφών πήρε ως σύζυγο τη Λαοδίκη και απέκτησαν μαζί ένα γιο, τον Μούνυχο ή Μούνιτο. Στα χρόνια της βασιλείας του Δημοφώντα κατέφυγε στην Αθήνα ο μητροκτόνος Ορέστης και από τότε καθιερώθηκε η εορτή των χοών (βλ. Χοηφόροι). Τον Δημοφώντα διαδέχθηκε ως βασιλιάς των Αθηνών ο Οξύντης.

Ο αστεροειδής 4057 Δημοφών (4057 Demophon).

Ανακαλύφθηκε το 1985 και ανήκει στην Τρωική Ομάδα, πήρε το όνομά του από τον μυθικό αυτό βασιλιά.