1o Γυμνάσιο Μάνδρας-εκδήλωση 28ης Οκτωβρίου

Στις 26 Οκτωβρίου στο 1ο Γυμνάσιο Μάνδρας πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη γιορτή μνήμης και χρέους για τους ήρωες-αγωνιστές του αλβανικού έπους Παράλληλα έγινε η απονομή των αριστείων και βραβείων στους μαθητές  καθώς και η παράδοση της σημαίας με την παρουσία και του Δημάρχου Μάνδρας κ. Γεωργίου Δρίκου.

Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά απ΄τη Δ/ντρια του σχολείου στην συμμετοχή  των Μανδραίων Αγωνιστών στην Εθνική Αντίσταση στα χρόνια της γερμανικής κατοχής σε μια προσπάθεια οι μαθητές να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου τος. Οι μαθητές καθώς και οι παρευρισκόμενοι γονείς παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον αυτή την αναφορά.

Μεταξύ άλλων η Δ/ντρια κα Μαρούγκα Αιμιλία ανέφερε τα εξής

¨<<Για τέσσερα σχεδόν χρόνια οι Έλληνες υπέφεραν από την πείνα τις στερήσεις  αλλά και από τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις. Πολύ σύντομα όμως οι Έλληνες ξαναβρήκαν την δύναμη να επαναστατήσουν εναντίον του εισβολέα. Οργάνωσαν ομάδες αντίστασης στα βουνά και στις πόλεις ,τύπωναν παράνομες εφημερίδες ,ενώ πολλοί διέφυγαν στην Αίγυπτο όπου δημιουργήθηκε ένας νέος ελληνικός στρατός, που πολέμησε μαζί με τους άλλους συμμάχους μέχρι την απελευθέρωση της Ελλάδος.

Έτσι μιλάμε για ένα νέο έπος αυτό της Εθνικής Αντίστασης

Η πόλη μας η Μάνδρα, στον αγώνα αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο και έδωσε το μερίδιό της σε αίμα των παιδιών τους για λευτεριά της πατρίδας

Παναγιώτης Πατάλας, Αναστάσιος Μαρούγκας, Αναστάσιος Κολοβέντζος,Κώστας Διολέτης, Γιάννης Κοροβέσης, Σταμάτης Γκλιάτης, Κώστας Μιχαήλος, Παναγιώτης Πανολιάσκος είναι μερικοί απ΄τους Μανδραίους που οργανώθηκαν και αγωνίστηκαν στην διάρκεια της κατοχής

Θα σταθούμε στον αγωνιστή Σταμάτη Γκλιάτη τον οποίο  ο πόλεμος του 40 τον βρήκε στρατιώτη στο αλβανικό μέτωπο διακρίθηκε για την παλικαριά του και το θάρρος τουΣτη συνέχεια βγήκε από τους πρώτους στην αντίσταση με το ψευδώνυμο Αριστείδης και ο οποίος σκοτώθηκε στην μάχη της Κάζας.

Η πόλη μας για να τον τιμήσει και για να τον γνωρίζουν οι νεώτεροι έδωσε το όνομά του σε πλατεία της Μάνδρας. Είναι η πλατεία στο 2ο Δημοτικό Μάνδρας, εκεί όπου συναντιόσαστε, παίζετε και προφανώς δεν γνωρίζετε την προέλευση της ονομασίας της.

Θα σταθούμε τέλος και σε ένα άλλο σημαντικό γεγονός στην εκτέλεση των 50 αγωνιστών  στις 9 Αυγούστου του 1944 στην Αγία Σωτήρα στην μνήμη των οποίων γίνεται επιμνημόσυνη δέηση  κάθε χρόνο στην εκκλησία της Αγίας Σωτήρας.

Η εκτέλεση των 50 αγωνιστών έγινε για αντίποινα. Μια γνωστή τακτκή των Γερμανών κατακτητών. Είχε προηγηθεί επίθεση στον δρόμο ανάμεσα στο Βιλιαρί και στην Αγία Σωτήρα όπου σκοτώθηκαν μεταξύ άλλων και ένας γερμανός συνταγματάρχης των SS .Οι Γερμανοί έρχονταν απ΄τον Ασπρόπυργο όπου είχαν διατάξει εκτελέσεις και πήγαιναν στην Λαμία με σχετικό κατάλογο για άλλες εκτελέσεις εκεί.

Για αντίποινα οι Γερμανοί πήραν απ΄τις φυλακές του Χαϊδαρίου 50 πατριώτες και τους εκτέλεσαν στην Αγία Σωτήρα .

Μεταξύ αυτών ήσαν και 4 Μανδραίοι.  Οι Αναστάσιος Μαρούγκας, Παναγιώτης Πατάλας, Αναστάσιος Κολοβέντζος, Χρήστος Κριεκούκης καθώς και ο Γιαννακόπουλος Θεμιστοκλής ο οποίος είχε μεγαλώσει στην Μάνδρα.>>

Τελειώνοντας σε ένα κλίμα απόλυτης προσοχής απ΄τους μαθητές ,η Δ/ντρια τόνισε ότι τις πληροφορίες αυτές τις συνέλλεξε απ΄το<<Λεύκωμα Πεσόντων αγωνιστών της εθνικής αντίστασης από την Μάνδρα>> του κ. Νικολάου Κόλλια και  ότι αποτελεί χρέος  και καθήκον μας να μην τους ξεχνάμε και να στακόμαστε στο ύψος τους.