Έκθεση ζωγραφικής με τίτλο: “ Αντανακλάσεις ” και έκθεση φωτογραφίας με τίτλο:“ Eye - Phone"

Την Παρασκευή 5 Απριλίου εγκαινιάζονται στην Αίθουσα Τέχνης “ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ -Δεξαμενή”(Ξανθίππου 11, Κολωνάκι, τηλ: 210 7294342, 3, φαξ: 210 7293317, www.astrolavos. gr, gallery @astrolavos.gr, ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή: 10.30 - 15.00 & 18.00 - 21.00, Σάββατο: 10.30 - 15.00 ) η έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Κρανάκη, με τίτλο: “ Αντανακλάσεις ” και η έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Βανδώρου, με τίτλο: “ Eye - Phone ”.

http://astrolavos.gr/astrolavos_greek/htmlpages/artists/2013/04/Kranakis.html

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ώρα: 20:00 - 22:30

“Αντανακλάσεις”
O καλλιτέχνης Νίκος Κρανάκης, παρουσιάζει ένα σύνολο ζωγραφικών έργων, λάδια σε καμβά, όπου με θέμα το φυσικό τοπίο, αποδίδει κυρίως την αίσθηση του Περιβάλλοντος χώρου, του τόπου και της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής, καθώς αυτά απορροφούν και αποτυπώνουν την ψυχική διάθεση της τελευταίας στιγμής του θεατή-καλλιτέχνη. Σταδιακά λοιπόν ο καλλιτέχνης, αποδομώντας τον χώρο - τοπίο απ’ όποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, απαλλάσσει και τον θεατή από τη θωριά του μυαλού και της λογικής και τον παροτρύνει να κοιτάξει τον κόσμο γύρω του με τα μάτια της ψυχής.
Επηρεάζει το συναίσθημα του θεατή, φέρνοντας στο προσκήνιο βιώματα και μνήμες καλά κρυμμένες. Τον προτρέπει να κοιτάξει προς το φως σε μια αδιόρατη αλλά συνεχή κίνηση, να παίξει μαζί του και να δει έναν κόσμο όχι όπως είναι αλλά όπως θα ήθελε να είναι.
Άλλωστε, κλείνοντας ερμητικά τα μάτια αυτό που μένει, τι άλλο είναι από το φως της τελευταίας θωριάς.
Εμφανής και αναγκαία η ανθρώπινη απουσία από το τοπίο. Είναι εκτός και απέναντί του ο θεατής, προκαλώντας τον να συμπληρώσει ο ίδιος την αφαιρετική διάθεση του σχεδίου, δημιουργώντας - συντάσσοντας ο ίδιος έναν χωροχρόνο που αντανακλά την προσωπικότητα του, τις μνήμες και τη διάθεση της στιγμής.
Το φως σχεδιάζει το τοπίο άλλοτε αλλοιώνοντας τις φόρμες και τα αντικείμενα και άλλοτε αναδεικνύοντας τα, δημιουργώντας ένα παζλ από εξάρσεις και υφέσεις, ρεαλισμό και αφαίρεση αλλά πάντα σε μια συνεχή κίνηση.
Εμείς δεν μένει παρά να ακολουθήσουμε την διαδρομή του, να συμπληρώσουμε το παζλ και να ανακαλύψουμε σταδιακά έναν αέναο κόσμο πού περιστρέφεται γύρο μας.
Συμμετοχή του θεατή ζητά συνειδητά το κάθε έργο λοιπόν για να ολοκληρωθεί με τη δική του προσωπική πινελιά
.
“Eye - Phone ”
Ο Νίκος Βανδώρος παρουσιάζει τη νέα του φωτογραφική δουλειά, με τίτλο: " Eye Phone ", στο μεσαίο επίπεδο της αίθουσας Τέχνης " Αστρολάβος-δεξαμενή ". Το concept αυτής της έκθεσης βασίζεται στην αμεσότητα που  προσφέρει μια snap shot εικόνα. Ο φωτογράφος ξεκίνησε την ενότητα αυτή έργων σαν παιχνίδι, το 2012, χρησιμοποιώντας τη τεχνολογία ενός κινητού τηλεφώνου, για να καταλήξει άποψη μιας ολοκληρωμένης δουλειάς. Χαρακτηριστικά αυτού του project,  είναι η αρχιτεκτονική του φωτός,  η συμμετρία,  καθώς και το τετράγωνο καρέ που παραπέμπει στην εποχή των αναλογικών φωτογραφικών μηχανών. Ξεφεύγοντας από τα σκηνοθετημένα κάδρα του παρελθόντος αποτυπώνει  εικόνες καθημερινές, με την ιδιότητα ενός απλού καταγραφέα,  μέσα από  την έμπειρη φωτογραφική ματιά του . Αποτέλεσμα αυτού, είναι η διαφορετικότητα των εικόνων μεταξύ τους, έχοντας όμως  ως κοινό  όλα τα παραπάνω. Ο καλλιτέχνης ομολογεί σε αυτή τη περίοδο της δουλειάς του ότι ουδέποτε χρησιμοποίησε φωτογραφική μηχανή αλλά παρέμεινε δέσμιος  της  εργονομίας που του προσέφερε η κάμερα  του κινητού του τηλεφώνου !