Το νέο μας βιβλίο: Η Ναζαρηνή ζωγραφική του ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

Ο αρχιτέκτονας Στυλιανός Μουζάκης είναι ένας πανελληνίως γνωστός και καταξιωμένος ερευνητής της ιστορίας του πολιτισμού και συγγραφέας. Οι φίλοι του περιοδικού σίγουρα τον γνωρίζουν καλά, αφού μας συμπαραστάθηκε ήδη από την ίδρυση του Συλλόγου και μας εμπιστεύθηκε να εκδώσουμε κάποιες από τις πρωτότυπες εργασίες του. Τον ευχαριστούμε γιατί το έκανε για άλλη μια φορά, με το τέταρτο βιβλίο του που μόλις εκδώσαμε, με τίτλο: “Η Ναζαρηνή ζωγραφική του ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο χωριό Κουκουβάουνες της Αττικής. Συμβολή στην έρευνα και μελέτη του Ναζαρηνού κινήματος κατά τον 20ο αι. και του έργου των ζωγράφων Χρήστου και Στυλιανού Σούτσου”.

Στο “εκδοτικό σημείωμα” του βιβλίου γράφουμε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

“Οι δύο προηγούμενες παρόμοιες εργασίες του που είχαμε εκδώσει είχαν ως αντικείμενο τον Άγιο Ιωάννη στον Κορακά και την Μονή της Αγίας Τριάδας στη θέση Μυρρίνιον της Μάνδρας. Ας μην βιαστεί να υποστηρίξει κάποιος ότι η παρούσα εργασία δεν έχει καμία σχέση με την Μάνδρα Αττικής. Οι εικόνες του τέμπλου του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην πόλη μας, έχουν ζωγραφιστεί από τον Πολυχρόνη Λεμπέση (1848-1913), που ανήκει στους “ναζαρηνούς ζωγράφους” με τους οποίους ασχολείται ο κύριος Μουζάκης. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει γίνει αντιληπτό στο πέρασμα των χρόνων, ο Σύλλογος μας δεν είναι “δογματικά” εστιασμένος στη Μάνδρα, αλλά προβάλλει κάθε τι που θεωρεί πως αξίζει να προβληθεί και είναι ενδιαφέρον και ωφέλιμο για το αναγνωστικό κοινό”.

Το υψηλό επιστημονικό επίπεδο της μελέτης, αλλά και η αισθητικά προσεγμένη έκδοσή της, μας κάνει να είμαστε, για άλλη μια φορά, θεμιτά “υπερήφανοι” για το τελικό αποτέλεσμα.

Αναγνωρίζουμε, όμως, και μία παράλειψή μας, που σπεύδουμε να συμπληρώσουμε: Δυστυχώς δεν περιλάβαμε σε κάποιο σημείο του βιβλίου παραπομπή στον ιστότοπο του αξιόλογου συγγραφέα. Η οποία είναι: https://www.steliosmouzakis.gr. Εκεί, λοιπόν, ο αναγνώστης μπορεί να βρει περισσότερες πληροφορίες για το βιογραφικό, τις μονογραφίες και τις δημοσιεύσεις του κ. Μουζάκη.

Καλή ανάγνωση του βιβλίου!