Περιήγηση στη μοναστική ζωή του Αγίου Όρους

Η έκθεση «Aγιον Όρος» του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη, καθηγητή και αρχιτέκτονα Ευθύμιου Βαρλάμη θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 60 ζωγραφικά έργα, τα περισσότερα από τα οποία απεικονίζουν μοναστήρια, σκήτες και τοπία του Αγίου Όρους. Η ζωγραφική συνδυάζεται με κατασκευές στο χώρο και συνοδεύεται από μουσική επένδυση ώστε να δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να μεταφερθεί νοερά στο Aγιον Όρος και να «βιώσει» την ατμόσφαιρα και τις αξίες της αγιορείτικης κληρονομιάς.

Στην πρώτη αίθουσα του Μουσείου η έκθεση θα υποδέχεται τον θεατή με μία τρισδιάστατη κατασκευή εκκλησίας, στο εσωτερικό της οποίας υπάρχουν σε αντίγραφα οι τοιχογραφίες από το καθολικό της Μονής Σταυρονικήτα.

Στην τελευταία αίθουσα μία άλλη κατασκευή «Το Δωμάτιο των Μοναχών» αποπειράται να αποδώσει τη μυσταγωγία της Αγιορείτικης ζωής.

Ο δημιουργός σημειώνει χαρακτηριστικά: «Το Aγιον Όρος μιλάει στην ψυχή μας, μας διδάσκει τη λιτότητα και την ταπείνωση, την ευγνωμοσύνη και τη δοξολογία, αλλά το κυριότερο διευκολύνει την υπέρβαση.

Κάθε Έλληνας φυλάει μέσα στην καρδιά του το δικό του προσωπικό Aγιον Όρος και αυτό μας ενώνει να κρατήσουμε τις αρχέγονες αξίες που οδηγούν την ανθρωπότητα στο φως, την αλήθεια.

Γιατί η μόνη και απόλυτη αλήθεια είναι ο Θεός».

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ενώ συμμετέχουν ενεργά οι Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής. Την οργάνωση της έκθεσης έχει αναλάβει το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας σε συνεργασία με το «Art Museum» της Αυστρίας.

Πληροφορίες: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα, τηλ. 2132139570 .

Διάρκεια έκθεσης: 8 Νοεμβρίου έως 11 Δεκεμβρίου 2011.

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Πέμπτη: 8.30-15.00, Παρασκευή-Κυριακή: 8.30-20.00