Όσπρια: Μία «πλούσια» τροφή
30 Νοεμβρίου 2011 |
Ενημερωτικά άρθρα
Τις κρύες ημέρες του χειμώνα, ένα ζεστό και θρεπτικό φαγητό μπορεί να μας... ζεστάνει και να μας δώσει την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να αντεπεξέλθουμε στις καθημερινές απαιτήσεις. Τι καλύτερο, λοιπόν, από ένα πιάτο με χυλωμένα όσπρια. Τα όσπρια ανήκουν στην κατηγορία των λαχανικών και πιο συγκεκριμένα στην οικογένεια των χεδρωπών ή αλλιώς κυαμιδών και περιλαμβάνουν τα φασόλια, τα ρεβίθια, τα κουκιά, τη φάβα, το λαθούρι και τις υποκατηγορίες αυτών. Αν και από πολλούς θεωρούνται το «φαγητό των πτωχών», εν τέλει τα όσπρια είναι μία από τις πιο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές.
Είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, αδιάλυτων και κυρίως διαλυτών φυτικών ινών, φολικού οξέος, καλίου, σιδήρου και μαγνησίου. Σημαντικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι αποτελούν ιδανική πηγή πρωτεΐνης χωρίς την παρουσία κορεσμένων λιπαρών, όπως συμβαίνει με τα κόκκινα κρέατα, και παράλληλα είναι ιδανικό υποκατάστατο κρέατος για τους χορτοφάγους.Όμως, επειδή το αμινοξύ μεθειονίνη απουσιάζει από τα όσπρια, για να υπάρχει πληρότητα αμινοξέων, θα πρέπει αυτά να συνοδεύονται με δημητριακά (όπως το ρύζι) ή ξηρούς καρπούς (όπως τα αμύγδαλα ή τα φιστίκια).
Η σόγια, από την άλλη, αποτελεί το μοναδικό όσπριο που έχει πληρότητα αμινοξέων και είναι αντίστοιχη τροφή με το κρέας. Παράλληλα, είναι πλούσια σε ισοφλαβόνες που έχουν αντικαρκινική δράση.Οι φακές και τα μαυρομάτικα φασόλια είναι καλή πηγή μη αιμικού σιδήρου και ενδείκνυνται για όσους πάσχουν από αναιμία. Ωστόσο, για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, θα πρέπει να υπάρχει μια πηγή βιταμίνης C μαζί με το γεύμα (όπως το πορτοκάλι και οι πιπεριές).
Τα όσπρια έχουν πολλές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας λόγω της σύστασής τους. Συμβάλλουν στη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, και συντελούν στη μείωση της χοληστερίνης, αφού παρασύρουν ένα μέρος αυτής προς αποβολή στο έντερο.
Πηγή: iatronet