Ο Κιθαιρώνας - Το Βουνό των Μύθων και των Θρύλων
Εκδότης: Σμυρνιωτάκης
Συγγραφέας: Κώστας Πλούμπης
Έτος: 2009
Σελίδες: 96
Δεσίμο: Μαλακό
ISBN: -
Η αναζήτηση των μύθων και της ιστορίας κάθε τόπου αποτελεί πολύτιμο εφόδιο για την κατανόηση και ερμηνεία της σημερινής του ζωής. Ο αγαπητός φίλος Κώστας Πλούμπης με το βιβλίο του «Ο Κιθαιρώνας, το βουνό των μύθων και των θρύλων» μας προσκαλεί σε ένα υπέροχο ταξίδι που αρχίζει από τα βάθη της ιστορίας μέχρι σήμερα. Ο Κιθαιρώνας, ένα βουνό που σαν μυθικός Ακρίτας, αποτελεί σύνορο δύο μεγάλων πολιτισμών της αρχαίας Ελλάδας. Ο πολιτισμός της Αθηναϊκής δημοκρατίας και της Θηβαϊκής συμμαχίας είχαν ως φυσικό σύνορο τον Κιθαιρώνα. Ο ήχος από τη λύρα του Πίνδαρου, του μέγιστου ποιητή της αρχαιότητας από τη διπλανή Θήβα έφτανε μέχρι τον Ελικώνα και τον Κιθαιρώνα.
Το βιβλίο του Κώστα Πλούμπη διαβάζεται σαν ένα όμορφο παραμύθι που μας μεταφέρει σε καιρούς αλλοτινούς για να ακούσουμε το τραγούδι των Νυμφών στην πλαγιά του Κιθαιρώνα και να οραματιστούμε τα παιχνίδια των προγονικών μας θεών με τον έρωτα, τη ζωή και το θάνατο. Το βιβλίο έχει την ικανότητα να σε μεταφέρει με απλό αλλά ουσιαστικό τρόπο στους μύθους που στοίχειωσαν στο σώμα του Κιθαιρώνα για να φτάσουν μέχρι τις μέρες μας.
Αναφορές του Παυσανία, αλλά και του Στράβωνα, του Ηροδότου και του Σοφοκλή χρησιμοποιούνται με δεξιοτεχνία για να μας δώσουν τη μαγεία ενός ευλογημένου από τους θεούς τόπου. Η ανάγνωση του βιβλίου μας φέρνει στο νου ξεχασμένες πληροφορίες και μνήμες από την φαρέτρα των προγονικών μύθων, που προβάλλουν ολοζώντανα σαν πολύτιμοι λίθοι από την ανάγνωση του βιβλίου. Όπως ο συγγραφέας αναφέρει, ο Κιθαιρώνας ήταν αφιερωμένος στον «Κιθαιρώνιο» Δία αλλά αποτελούσε και τόπο λατρείας του θεού Διονύσου. Ο βασιλιάς των θεών, ο Δίας διάλεξε το βουνό για γαμήλια κλίνη του μετά το γάμο του με την Ήρα. Ήταν ακόμη τόπος κατοικίας της θεάς Αρτέμιδος και των Νυμφών. Ο σπουδαιότερος ήρωας της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, ο Ηρακλής, ξεκίνησε από εκεί τα κατορθώματά του. Ο Κιθαιρώνας είναι ο τόπος που συνδέεται με τον μέγιστο τραγικό ήρωα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας τον Οιδίποδα. Ο Οιδίποδας αφέθηκε μωρό στον Κιθαιρώνα από ένα βοσκό ύστερα από εντολή του πατέρα του, για να πεθάνει. Όμως η μητέρα-φύση και η βοήθεια των φιλόξενων βοσκών του Κιθαιρώνα, έσωσαν τον Οιδίποδα.
Ο μύθος του Οιδίποδα, αποτέλεσε όπως γνωρίζουμε όλοι, τη γενεσιουργό αιτία της δημιουργίας της ψυχανάλυσης από τον Φρόυντ. Ο Κιθαιρώνας προκαλεί και μεταφυσικό δέος αφού φιλοξενούσε ακόμη και τις Ερινύες που καταδίωκαν ασταμάτητα, μέρα και νύχτα, τους ανθρώπους που είχαν διαπράξει αποτρόπαια εγκλήματα. Οι Ερινύες καταδίωξαν και τον Ορέστη, μετά την δολοφονία της μητέρας του Κλυταιμνήστρας. Η μαγεία του τόπου αποτέλεσε πιθανότατα και την αιτία για την δημιουργία του Μαντείου. Το Μαντείο του Κιθαιρώνα βρισκότανε δίπλα στο σπήλαιο Σφραγίδιο. Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, οι Νύμφες πρόσφεραν τους προφητικούς χρησμούς τους, ως δώρο στους επισκέπτες του σπηλαίου. Η πολιτιστική ιστορία ενός τόπου είναι η βασική συνιστώσα της διαμόρφωσης της κοινωνικής ζωής, αλλά και του χαρακτήρα των κατοίκων ενός τόπου. Οι μύθοι και η ιστορία του τόπου δεν είναι ανενεργά απολιθώματα του παρελθόντος, αλλά ζωτικά στοιχεία της ίδιας της ζωής και του πολιτισμού. Ο συγγραφέας του βιβλίου σοφά αναφέρει ότι «για τους αρχαίους προγόνους μας, ο μύθος δεν ήταν αποκομμένος από την πραγματικότητα της ζωής τους. Μύθοι και πραγματικότητα άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους κινούσαν την ιστορία».
Ελπίζω το βιβλίο του Κώστα Πλούμπη να συμβάλλει στην πολιτιστική αναγέννηση της περιοχής του Κιθαιρώνα και των Βιλίων, όπως η επίκληση της αρχαίας ελληνικής ιστορίας έδωσε την ώθηση και το ηθικό δικαίωμα για την απελευθέρωση της Ελλάδας και τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους.